Antisemitisme

Antisemitisme

Ben je geconfronteerd met antisemitisme, oftewel Jodenhaat? Dat is erg naar en kan een behoorlijke impact hebben op je functioneren en gevoel van veiligheid. Op deze pagina lees je over wat antisemitisme precies inhoudt en wat wij voor jou bij JMW kunnen betekenen.

Wat is antisemitisme?

Antisemitisme is niet gestopt na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig kan het zich uiten op allerlei subtiele en minder subtiele manieren. Een kleine opmerking “Dat zeg je natuurlijk omdat je Joods bent”, een vreemde generalisatie “Wat richten jullie Joden toch allemaal aan in Israël?” of een goedbedoeld compliment “Jullie zijn ook zo goed met geld” kunnen een vreemde smaak achterlaten. Ook nieuwsberichten over uitlatingen van politieke partijen en anderen die de Sjoa (ook wel de Holocaust of de Tweede Wereldoorlog genoemd) bagatelliseren of Joden aan complotten linken, zijn kwetsend en antisemitisch van aard. De Trouw publiceerde in januari 2023 een artikel n.a.v. een enquête van de Claims Conference: “kwart jongvolwassenen twijfelt aan Holocaust“. Of het onwetend of moedwillig ontkennend is, is niet duidelijk, maar zorgelijk is het in ieder geval wel. Lees ook de jaarlijkse Monitor Antisemitische Incidenten (2022), dat het CIDI jaarlijks publiceert.

Antisemitisme is een bepaald beeld van Joden, dat zich kan uiten als haat tegen Joden. Retorische en fysieke uitingen van antisemitisme worden gericht tegen Joden of niet-Joden en/of hun bezittingen, tegen instellingen van de Joodse Gemeenschap, en religieuze voorzieningen.
De definitie volgens de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA)

Bekijk ook dit fragment van de NOS over waarom antisemitisme niet weggaat.

Kennis en herkenning

Helaas komt antisemitisme vaak voor, zowel online als fysiek. Het lezen van andermans verhalen kan herkenning geven. Lees bijvoorbeeld hoe anderen ermee omgaan of erover denken, zoals in het interview met David Wertheim, schrijver van het boek ‘Waar gaat het over als het over Joden gaat’ uit de Benjamin, het magazine van JMW, 2022, nr. 130, pp. 10-13. Op de website van de Anne Frank stichting vind je meer informatie over antisemitism.

Meld het!

Er zijn verschillende organisaties die je kan benaderen bij het doen van een melding of aangifte. Je kan een melding doen bij het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI). Zij brengen elk jaar de antisemitisme monitor uit en geven daarnaast ook persoonlijk advies. Het Joods Politienetwerk probeert onder meer de kennis over antisemitisme en het Jodendom binnen de politie te vergroten en op peil te houden. Uiteraard kan je ook bij hen terecht voor (hulp bij) het doen van aangifte of het maken van een melding. Verder kan antisemitisme gemeld worden bij het antidiscriminatie bureau (ADV) bij jou in de buurt.

Overheid

Antisemitisme wordt op nationaal niveau aangepakt en bestudeerd. De regering heeft in 2021 een Nationale Coördinator Antisemitismebestrijding aangesteld. Het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en biedt veel informatie over de geschiedenis, vooral van de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk onze diensten

Contactgegevens

Met een hulpverlener van JMW in gesprek? Neem contact op met ons!
088-1652200
Bekijk alle locaties

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden